Tuğçe Turanlar

  • Anasayfa
  • Hakkımda
  • Makaleler
  • İletişim

Tuğçe Turanlar

  • Anasayfa
  • Hakkımda
  • Makaleler
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Hakkımda
  • Makaleler
  • İletişim
featured_image

Antisosyal Kişilik Bozukluğu ve Suç

5 Eylül 2021 Yazar: Tuğçe Turanlar Kişilik Bozuklukları 0 Yorum

Yaklaşık iki yüz yıldan beri ruhsal hastalık olarak kabul edilen Antisosyal kişilik bozukluğu erkeklerde kadınlara oranla üç kat daha fazla görülür ve DSM-IV sınıflama grubuna göre B kümesi kişilik bozuklukları arasında yer alır. Antisosyal kişilik bozukluğunda yaygın olarak görülen belirtiler arasında; hırsızlık, kumar bağımlılığı, sahtecilik, kavgacılık, toplumsal ve aile yaşamında sorumsuzluk, sık sık suç işleme ve psikoaktif madde kullanımı bulunmaktadır (Öztürk, 2002). Antisosyal kişilik bozukluğunda bu belirtilere ek olarak; yangın çıkarma, başkalarını cinsel ilişkiye zorlama, insan ve hayvanlara acımasızca davranma, pişmanlık ya da suçluluk duygusundan yoksun olma, düzenli olarak bir işte çalışmayı sürdürmekte ve maddi yönden sorumluluk üstlenmekte güçlük çekme (Geçtan, 1993) gibi belirtiler de gözlenmektedir. AKB, bağımlılığın ve suçun ana sebepleri arasında gösterilir (Köknel, 1989; Ceylan ve Türkcan, 2003).  AKB’yi erişkinlerde teşhis etmek için ısrarlı suça yönelik davranışı zorunlu bir ölçüt olarak alınır. Çocukluk döneminde davranım bozukluğu teşhisi koyulan bireylerde antisosyal kişilik bozukluğu tanısı 18 yaşından sonra koyulur, 30-35 yaşlarında ise belirtilerde bir duraklama olur ve çoğunlukla 40-50 yaşlarında belirtilerde göreceli olarak azalma gözlemlenir (Öztürk, 2002).

Ağır ve hafif şiddet grubu AKB olgularının sosyodemografik ve kişilik özellikleri açısından karşılaştırıldığı bir çalışma yapılmıştır. Ağır şiddet grubunda anne ve babanın eğitim seviyesinin düşüklüğünün, ailede dağılmanın, yasal olmayan geçim kaynakları kullanmanın, katı mizaçlı, ilgisiz anne baba özelliklerinin, aile içi anlaşmazlıkların, kardeş sayısının çokluğu hafif şiddet grubuna göre belirgin olduğu bulunmuştur. Aynı çalışma içinde ağır şiddet grubunda anne, baba ve kardeşlerde antisosyal davranışlar, anne ve babada suç işleme, daha çok sayıda ve ağır suçlar işleyen aile fertleri ve akrabalarda daha yüksek oranda antisosyal davranışlar tespit edilmiştir. Ağır şiddet grubunun hafif şiddet grubundan Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri alt ölçeklerinden yansıtma savunma mekanizması, paranoid eğilim, abartılmış cinsiyet, alışkanlık halinde suç işleme, sosyal sapkın eğilimler, aile ve otoriteyle çatışma puanlarının hafif şiddet grubu ve kontrol grubundan yüksek olduğu bulunmuştur (Erdem ve ark. 2010; Özmenler, 1995).

Erişkin Antisosyal Kişilik Bozukluğu teşhisi alan bireylerle yapılan bir çalışmada şiddet suçu işleyen AKB olgularının işlemeyen AKB olgularına göre fiziksel, sözel saldırganlık ve öfke seviyelerinin daha yüksek ve madde bağımlılığı ya da kötüye kullanım oranlarının daha fazla olduğu bulunmuştur (Algül ve ark. 2007). Ergenlik dönemindeki suçlularda yapılan bir çalışmada da yüksek şiddet grubunda bulunan bireylerin Antisosyal Tutum ölçeği puanları, sözel, fiziksel agresyon, öfke ve dürtüsellik seviyelerinin düşük şiddet grubundan fazla olduğu, aynı zamanda bu grubun düşük şiddet grubuna göre alkol ile ilişkili daha çok problem yaşadıkları saptanmıştır (Fritz ve ark. 2008).

Yapılan bir diğer araştırmaya göre, Antisosyal kişilik bozukluğu ile saldırganlık, alkol bağımlılığı ve alkole bağlı olarak gerçekleştirilen suçlar arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (Moeller & Dougherty, 2001; Bahlmann, Preuss & Soyka, 2000).

Antisosyal kişilik bozukluğunun oluş nedenlerini araştırmak için yapılan çalışmalarda, çoğunlukla psikososyal ve biyolojik sebepler üzerinde durulmaktadır. Psikososyal nedenler üzerine yapılan araştırmalar ise özellikle aile ve çocukluk yaşantıları üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak Ak ve Sayar (2002), antisosyal kişilik bozukluğu tanısında Kuzey Amerika’da son zamanlarda büyük bir artış olduğunu, kültürel ve sosyolojik ortamın bu bozukluğun gelişmesinde etki edebileceğini rapor etmektedirler. Buna karşın Doğu Asya toplumlarında saptanan düşük antisosyal kişilik bozukluğu yaygınlığının, bu toplumlardaki aile bütünlüğünün Kuzey Amerika toplumlarına göre hala bozulmamış olmasından kaynaklanabileceğini belirtmektedir. Yapılan bir çalışmada; ailenin düşük düzeyde bakım ve ilgisi ile beraber, bireysel özgürlüklerin aile tarafından aşırı bir şekilde sınırlanmasının erkeklerde ve kızlarda antisosyal kişilik bozukluğunun gelişiminde etkili olduğu bulunmaktadır (Sardoğan ve Kaygusuz, 2006; Reti, Samuels, Eaton, Bienvenu, Costa & Nestadt, 2002).

Birçok araştırmada, 8 yaşından itibaren boylamsal olarak izlenen deneklerde suçlu anne-baba, kalabalık aile, düşük zekâ düzeyine sahip anne-baba ve olumsuz anne-baba tutumları, alkol ya da madde bağımlısı baba, çocukluk çağında anneden fiziksel şiddet görme gibi değişkenlerin yetişkin yaşamda antisosyal kişiliğin gelişmesinde önemli ölçüde katkıda bulunduğu saptanmıştır (Sardoğan ve Kaygusuz, 2006). Türk örneklemde yapılan bir araştırmada ise suç işleyen antisosyal kişilerde; ailenin eğitim ve ekonomi seviyesinin düşük, aile bağlarının ve anne-baba-çocuk ilişkisinin zayıf olduğu bulunmuştur. Ayrıca bu bireylerin babalarının suç öyküsüne sahip olduğu, aile içinde şiddete tanık oldukları, çocukluk dönemlerinde şiddetle karşılaştıkları ve ihmal edildikleri, diğer yandan ilk suç işleme yaşlarının ise 16 olduğu ve askerlik görevlerinde önemli disiplin sorunları yaşadıkları saptanmıştır (Süer, 1998). Araştırmalarda çoğunlukla antisosyal kişilik ile suç işleme ve madde kullanımı arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve ağır suç işlemiş olan antisosyal bireylerin ailelerinde; alkolizm, suç öyküsü, toplumsal ilişkilerde bozulma gibi değişkenler açısından, hafif suç işleyen antisosyal bireylere göre anlamlı bir şekilde daha fazla olduğu görülmüştür (Özmenler, 1995). Başka bir çalışmada ise antisosyal kişilik bozukluğu tanısı alan bireylerin duygusal zekâ becerilerinin antisosyal olmayan bireylere göre zayıf olduğu bulunmuştur ( Sardoğan ve Kaygusuz, 2006).

Sonuç olarak, antisosyal kişilik bozukluğuna sahip bireyler yaşamlarını olaysız bir şekilde sürdürmekte zorluk yaşarlar. Aile geçmişlerine bakıldığı zaman ise aile içi çatışmaların, suçun ve anne-babanın olumsuz tutumları şiddetin de etkisiyle çocukta davranış bozukluklarına sebep olduğu görülmektedir. Ancak bozukluğun biyolojik etkenler barındırdığını söyleyen çalışmalar da bulunmaktadır. Aile geçmişi ve toplum tek başına neden değildir.

AKB bireyleri ailelerinden ayrıldıktan sonra suç işlemeye ve şiddet göstermeye heyecan arayışı sebebiyle de devam ediyor olabilirler. Çünkü çocukluk çağında yaşanılan olaylar ve aile bireylerinin birbirini tutmayan davranışları ile suçtan ve şiddetten alınan zevkin yansımaları çocuk bağımsızlığını kazandığı zaman kendini gösteriyor olabilir. Ayrıca, amigdala ile ilişkisi bulunan duygusal zeka ve empati yeteneği de AKB bireylerinde düşük görülmüştür. Bu yüzden nörofizyolojik etkenler de göz önünde bulundurulmalıdır.

Klinik Psikolog Tuğçe TURANLAR

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546673/ 

 

Antisosyal kişilik bozukluğu suç
Önceki
Sonraki

İlgili Makaleler

Bipolar Bozukluk ve Türleri
Bipolar Bozukluk ve Türleri
7 Mayıs 2023

Bipolar Bozukluk Nedir Bipolar Bozukluk belli bir düzen olmaksızın yineleyen...

Devamı
Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu
Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu
17 Ocak 2023

Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu olan kişiler: Yoğun ruh hali değişimleri...

Devamı
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK
12 Mart 2022

Obsesif Kompulsif Bozukluk  Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) obsesyon ve...

Devamı
Borderline Kişilik Bozukluğu Tanı Kriterleri
Borderline Kişilik Bozukluğu Tanı Kriterleri
19 Ocak 2023

Borderline Kişilik Bozukluğu Tanı Kriterleri DSM-5 Borderline  (Sınırda) Kişilik...

Devamı

Instagram

Harika bir kitap tavsiyesi vereyim✨👇🏻 “ Harika bir kitap tavsiyesi vereyim✨👇🏻

“Ötekini Kovmak”
Günümüzde Toplum, Algı ve İletişim
Byung-Chul Han

“Bünyeyi hasta eden şey, mahrumiyet ve yasaklama değil, aşırı iletişim ve aşırı tüketim; bastırma ve olumsuzlama değil, her şeye izin verme ve her şeyi olumlamadır. “ 

Diğer kitaplarını da alabilirsiniz. İlgi çekici, yerinde analizleri olan bir yazar ve düşünür Byung-Chul Han ✨

#felsefe #philosophy #kültür #culture
Çıralı 💙 Sessiz bir yer arayan herkese tavsi Çıralı 💙 Sessiz bir yer arayan herkese tavsiye edilir! Neredeyse kimse yok 🎈Ses yok, çöp yok. Kamp alanları da denizi de  tertemiz. Bir sürü tavuk, horoz ve cırcır böceği var :))) Çok güzellll 🫠

#çıralı #camping #holiday #kamp #nature #naturelovers
Üniversite yıllarımdan kalma muhteşem kitap. O Üniversite yıllarımdan kalma muhteşem kitap. O zamanlar nörobilim dışında pek de bir şeyle ilgilenmiyordum. Hatta İstanbul Üniversitesi Yüksek Lisans Programı mülakatında da okuduklarım sayesinde her konudan gelen soruyu rahatlıkla cevaplamıştım. Tam puan aldığımı gördükten sonra düşündüklerime olan güvenim daha da artmıştı. Beyinle ilgili çalışmaları merak edenlere bu kitabı öneririm. Okuması biraz zor, kafa karıştırıcı olabilir. Dert etmeyin. Okudukça düşünceleriniz sizi yönlendiriyor. Hiçbir şey anlamadım dedikten birkaç gün sonra ne kadar çok şey anladığınızı görebiliyorsunuz. 

Kitaptan minik bir alıntı da yapayım;

“Kendini asla bedeninin gölgesiyle veya onun yansımasıyla ya da hayalinde veya rüyanda gördüğün şekliyle tanımlamazsın. Bundan dolayı kendini bu yaşayan beden ile de tanımlamamalısın.”

Şankara (M.S. 788-820)

#psikoloji #sinirbilim #nörobilim #ramachandran #beyindekihayaletler #psychology  #brain #instagood #instadaily #quotes #neuroscience #booklover #bookstagram #bookaddict #bookphotography #books #instalike #instamood #kitapkurdu #kitaptavsiyesi
🥀İnsan kendini kozmosta yalıtılmış hissetm 🥀İnsan kendini kozmosta yalıtılmış hissetmektedir. Çünkü insan artık doğa ile meşgul değil ve doğal fenomenlerle duygusal “bilinçdışı özdeşliğini” kaybetti. Bunlar yavaş yavaş sembolik imalarını kaybetmektedir. Irmak artık bir ruh barındırmıyor, ağaç bir insanın hayat prensibi değil, yılan bilgeliğin ete kemiğe bürünmüş biçimi, dağ kovuğu büyük bir kötü ruhun evi değil. Taşlardan, bitkilerden  ve hayvanlardan insanlara gelen bir ses yok, insan da onların kendini duyacağına inanmıyor ve onlarla konuşmuyor. İnsanın doğayla bağlantısı kaybolmuş ve onunla birlikte bu simgesel bağlantının sağladığı derin duygusal enerji de yitmiştir. 

Jung

#jung #nature #forest #akbelen #spirituality #spiritual #spiritualjourney #instamood
💛✨ Bayılıyorum şu güzelliklere🦥 #cat 💛✨ Bayılıyorum şu güzelliklere🦥

#cat #instagood #catsofinstagram #catlovers #catlife #catloversclub #naturephotography #nature
⛰️🌴✨ wonderland 🌴 #nature #naturephot ⛰️🌴✨ wonderland 🌴

#nature #naturephotography #naturelovers
⛰️💚 #camping #outdoor #nature #adventure ⛰️💚 

 #camping #outdoor #nature #adventure #travel #trekking #camper #camplife #outdoorlife #kamp #sun #survival #sea #sky #explore #mountain #photography #blue #green #jungle #picoftheday #türkiye #discovery #bestoftheday #photooftheday #relax #mindfulness
“Borderline kişilik bozukluğu genellikle erken “Borderline kişilik bozukluğu genellikle erken erişkinlik döneminde ortaya çıkan; dürtüsellik, duygusal dengesizlik ve kişiler arası ilişkilerde bozulma ile kendini gösteren, hem bireyin kendisi hem de toplumun geneli için olumsuz sonuçları olan ciddi bir psikolojik bozukluktur.”

🍂 Terk edilmekten korktukları için, ilişkiyi kendileri bitirebilir ya da bitmemesi için aşırı çaba gösterebilirler.

🍂Duygularını, özellikle de öfkelerini kontrol etmekte zorlanırlar. Bu yüzden de ilişkilerini sağlıklı biçimde sürdüremezler.

🍂Hızlı bir şekilde ilişkiye başlayıp aynı hızla bu ilişkiyi bitirebilirler.

🍂Sosyal ve aile ilişkilerinde de yoğun ve istikrarsız bir ilişki modeli sürdürürler.

🍂🍂 Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğunun toplumda görülme sıklığı yaklaşık %5.9’dur ve klinik uygulamada karşılaşılan en yaygın kişilik bozuklukları arasında yer almaktadır (Grant ve ark.,2008).

✨Makalenin devamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

www.tugceturanlar.com

#psychology #psikoloji #psikoterapi #klinikpsikologtugceturanlar #borderlinepersonalitydisorder #borderlinekişilikbozukluğu #borderlinepersonality #psikodinamikpsikoterapi #emdr #instadaily #kernberg #freud #picoftheday #personalitydisorderawareness #ruhsalgelişim #kişilikbozuklukları #psychologist #psychotherapy #psikolojikdanışmanlık #psikolog #psikanalitikpsikoterapi.
EMDR Terapisi ✨ www.tugceturanlar.com #emdr #e EMDR Terapisi ✨ 
www.tugceturanlar.com 
#emdr #emdrterapisi #emdrtherapist #emdrtherapy #emdrtedavisi #emdria #psikolog #psikoloji #psikoterapi #psikodinamikterapi #psikolojikdanışmanlık #psychology #travmaterapisi #travmasonrasıstresbozukluğu #travma #ptsd #trauma #traumarecovery #tssb #klinikpsikolog #klinikpsikoloji #yemebozuklukları #borderlinekişilikbozukluğu #okb #depresyon #depresyontedavisi #kişilikbozuklukları #personalitydisorder #fobi #obsesifkompulsifbozukluk
Mutluluk yumağım 🐈 Her seans arasında itinay Mutluluk yumağım 🐈 Her seans arasında itinayla mıncıklanır 💛

#catlover #catsofinstagram #psychology #lifestyle #photooftheday #picoftheday #instagood #bestoftheday #yellowcatsofinstagram.
18.5 km bitti🤘🏻Ben de bittim 😁 #camping 18.5 km bitti🤘🏻Ben de bittim 😁

 #camping #outdoor #nature #adventure #travel #trekking #camper #camplife #outdoorlife #kamp #sun #survival #sea #sky #explore #mountain #photography #blue #green #jungle #picoftheday #türkiye #discovery #bestoftheday #photooftheday #relax #mindfulness
🎥 #increaworks #psikoloji #psychology #klinikp 🎥

#increaworks #psikoloji #psychology #klinikpsikologtugceturanlar #iliskiler
Merhaba, Aposto ile gerçekleştirdiğimiz göçm Merhaba,

Aposto ile gerçekleştirdiğimiz göçmenlik temalı röportajı dilerseniz okuyabilirsiniz :)

“Göçmen, bir yandan kültür adapte olmaya bir yandan benliğini korumaya çalışıyor”

“Göçmen, göç nedeniyle anlamlandıramadığı duygular yaşayabilir. İçinde bulunduğu sosyal izolasyon, göçmenin sağlıklı ilişki kurmasını; duygu, düşünce ve davranış tutarsızlıkları ise sağlıklı karar vermesini engeller. “

Tamamı için;

https://aposto.com/i/odak-gocmenlik?utm_source=aposto

#aposto #göç #göçmenlik #göçünpsikolojiketkileri #göçpsikolojisi #psikoloji
🎃 Gulyabani #gulyabani #istanbulsinemamüzesi 🎃 Gulyabani

#gulyabani #istanbulsinemamüzesi #beyoğlu #hüseyinrahmigürpınar
Yaptım yaptım Antik Heykel yaptım 😁🥳 Yaptım yaptım Antik Heykel yaptım 😁🥳
40-3 🎁 October 6 Happy birthday to me :) 40-3 🎁 October 6

Happy birthday to me :)
Seansım bittiğinde böyle buldum 😌 Kitabımı Seansım bittiğinde böyle buldum 😌 Kitabımın yanına kıvrılmış küçük farem 🤍🍂

##photooftheday #catsofinstagram #whitecat #nature #animallovers #bookstagram #books #love
My Molly 💙🐶 Şapşal suratıyla :) #photoo My Molly 💙🐶 Şapşal suratıyla :) 

#photooftheday #picoftheday #kızılkule #alanya #dog #family #relax #happy #fun #sky #clouds #sea #mountain #universe #earth #planet #saturday #nature #tower
Pinhan Yayıncılıktan çıkan muhteşem bir eser Pinhan Yayıncılıktan çıkan muhteşem bir eser. 1857 yılındaki 7. baskıya sadık kalarak çevirmişler. Çocukken duyduğumuz, okuduğumuz masalların değişime uğramamış hali. Alman edebiyatına ilginiz varsa okumanızı tavsiye ederim ✨🌻

@pinhanyayinevi 

#kitapönerisi #bookstagram #bookstagramturkey #grimmmasalları
 #picoftheday #discovery #almanedebiyatı #psikoloji #sosyoloji #photooftheday #grimmtales #klinikpsikologtugceturanlar
🔸Duygusal yeme: Stres, öfke, korku, can sıkı 🔸Duygusal yeme: Stres, öfke, korku, can sıkıntısı, üzüntü ve yalnızlık gibi olumsuz duyguları bastırmak için  yemek yemektir.

🔸 Neden olumsuz duyguları bastırmak için yemek yeriz?
 

Olumsuz duygular, boşluk hissine veya duygusal boşluğa yol açabilir. Yiyeceklerin bu boşluğu doldurmanın ve sahte bir “dolgunluk” hissi yaratmanın bir yolu olduğuna inanılıyor.

Duygusal desteğe ihtiyacınız olduğu zamanlarda sosyal aktiviteleri bir kenara bırakmak

Stresi, üzüntüyü giderebilecek hiçbir faaliyette bulunmamak

Fiziksel ve duygusal açlık arasındaki farkı anlamamak

Olumsuz cümlelerle kendi kendine konuşmak

Duygusal yeme döngüsü yaratabilir ve strese bağlı olarak değişen kortizol seviyeleri de yeme isteğine yol açabilir.

 
🔸Duygusal yeme döngüsünü kırmak için öncelikle duygusal ve fiziksel açlığı nasıl ayırt edeceğinizi öğrenmeniz gerekir. 
 

Yaşamak için yemek zorundayız. Ancak gerçekten aç olup olmadığımızı anlayabilmek için açlık hissimizin ne zaman başladığına ve yemek sonrası nasıl hissettiğimize dikkat etmeliyiz. Özellikle duygularınızla başa çıkmak için yemek yemeyi alışkanlık haline getirdiyseniz bu ayrım sizin için biraz daha zor olabilir.

….

Makalenin devamına profildeki linkten ulaşabilirsiniz ✨

#psikoloji #farkındalık #mindfulness #psychology #photooftheday #psikodinamikterapi #klinikpsikologtugceturanlar #thought #onlinepsikolog #onlineterapi #instagood #picoftheday #life #duygusalyeme #emotionaleating #yemebozukluğu #bilişseldavranışçıterapi
Instagram'da takip et

Etiketler

Anne-baba yaklaşımı aşk Bağımlılık Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu depresyon Duygusal Yeme Ebeveyn ebeveyn danışmanlığı EMDR EMDR Terapisi Ghosting iletişim ilişki Kişilik Bozuklukları Metamfetamin narsist Obsesif Kompulsif Bozukluk Psikodinamik terapi Ruhsal Bozukluklar travma Yeme Bozuklukları Çocuk çocukluk çağı travmaları İlişkiler

Son Eklenenler

  • Travma ve Travma ile Başa Çıkma Üzerine Yazılmış 8 Kitap
  • Ters Psikoloji Nedir
  • Methamphetamine and Its Effects on the Brain
  • ADHD – Yetişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
  • Bipolar Bozukluk ve Türleri
  • Öfke Nasıl Yönetilir
  • Borderline Kişilik Bozukluğu Tanı Kriterleri
  • Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu

Yasal Uyarı

Bu internet sitesinin içeriği ve uygulamaları, sadece bilgilendirme ve eğitim amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir danışan sağlama amacı ile oluşturulmamıştır. Sitemizde yer alan alıntı ve görüşler açıkça belirtilmediği takdirde resmi görüşlerini yansıtmamaktadır. Yazılı izin alınmaksızın kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz